En svensk-finsk försvarsallians?

Sverige och Finland är för närvarande inne i en positiv process mot ett fördjupat försvarspolitiskt samarbete. Den ryska upprustningen och aggressionen samt det allvarligt försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa och vårt närområde har även lett till en förnyad debatt om fördelar respektive nackdelar med ett Nato-medlemskap i både Sverige och Finland.

Sverigedemokraterna utesluter helt ett svenskt Nato-medlemskap. Skälen är främst ideologiska. Partiet förespråkar däremot en försvarsallians mellan våra bägge länder. Tunga företrädare för det försvars- och säkerhetspolitiska etablissemanget i Sverige  avvisar denna ståndpunkt som orealistisk, och förespråkar i stället ett fördjupat nordiskt försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete inom ramen för ett gemensamt Nato-medlemskap. Det är en ståndpunkt som jag till fullo delar.

Den finländska riksdagens försvarsutskott, under ledning av dess ordf. Jussi Niinistö (Sannfinländarna) har idag besökt republikens president Sauli Niinistö för en genomgång av situationen i Ukraina, och den under veckan publicerade rapporten om det fördjupade försvarspolitiska samarbetet mellan Finland och Sverige.

I en intervju med finska Yle säger försvarsutskottets ordf. Jussi Niinistö att det knappast finns några större åsiktsskillnader i Finland beträffande samarbetet. Vidare påpekar Niinistö att vi alla är synnerligen intresserade av hur långt detta samarbete kan nå. Det kommer att kräva lagändringar och det finns all anledning att nästa regering tar itu med detta arbete.

En annan fråga är hur långt Sverige är berett att gå, men det får tiden utvisa. Förtroendet ökar, och samarbetet fördjupas steg för steg, men i Finland är andan god och det råder en långt gående samstämmighet i frågan säger Niinistö.

Frågan om en eventuell försvarsallians med Sverige diskuterades ej överhuvudtaget med presidenten. En eventuell försvarsallians mellan Finland och Sverige ligger så långt i framtiden att detta tog vi inte alls upp till diskussion, förtydligar Jussi Niinistö

Det finländska försvarsutskottet träffar i allmänhet presidenten vid två tillfällen per år.

Annonser
Explore posts in the same categories: Säkerhets- och försvarspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: