I Finland anses Arnstad förryckt

I en politisk analys kan twitter vara en nog så givande och avslöjande källa eller komplement för att bilda sig en snabb uppfattning om politiska opinionsbildares världsbild och ungefärliga ideologiska hemvist. Det kan naturligtvis röra sig om personer med en högst varierad yrkesbakgrund, inte nödvändigtvis yrkes-eller fritidspolitiker.

Via alternativa medier, i det här fallet Avpixlat kom det till min kännedom att den milt sagt ökände låtsashistorikern Henrik Arnstad ånyo retat upp folk i ett av våra nordiska grannländer. I det här fallet fick uppenbarligen den finländske reportern- och programledaren Marko Hietikko nog av nämnde Arnstads tokerier. Arnstad anklagar nämligen igen Finlands överbefälhavare Gustaf Mannerheim för att vara en krigsförbrytare och massmördare. I det agiterade twitterutbytet mellan Arnstad och Hietikko avslutar den sistnämnde med följande träffsäkra inlägg:

24 jan Men gud, människa – vad är det du skriver? Hävdar du att jag ”föraktar de döda barnen ögon”? Är du förryckt? Hur understår du dig?

Marie-Louise Weise som ansvarar för vårens kulturmåndagar på Kulturhuset i Borås har haft det sällsynt dåliga omdömet att bjuda in herr Arnstad som föreläsare, författararvode utgår enligt uppgift. Weise intervjuas i Borås-Kuriren och bjuder på följande minnesvärda citat: ”2014 är ett viktigt valår och eftersom vi ofta gör våra val utifrån vår världsbild vill vi bidra till att vidga världsbilden för boråsarna”. För att ytterligare försäkra sig om att boråsarna röstar rött, förlåt jag menade förstås röstar rätt så har även Alexandra Pascalidou och Lena Sundström befunnits värdiga att delge boråsarna sin visdom, författararvode utgår självfallet som sig bör.

Jag tänkte först bifoga ett antal av Henrik Arnstads twitterinlägg men vill inte orsaka mina läsare onödigt lidande så jag nöjer mig med att räkna upp några av vår famöse ”historikers” ideologiskt och känslomässigt befryndade twitterfavoriter den senaste veckan: Marina Ginesta (17-årig kommunist med gevär), Kurdo Baksi, Tobias Hubinette, Salka Sandén (brottsdömd anarkist), Ehsan Fadakar, Daniel Poohl, Nabila Abdul Fattah (tidigare avgrundsvänster, numera vänsterpartist), Annika Hamrud, Kim Fredriksson (f.d. nazist, numera expert), Alexandra Pascalidou, Johan Ehrenberg, Sofia Zettermark (radikalfeminist), Veronica Svärd (Fi-aktivist och Arnstadbeundrare), Anna Wester (Palestinagrupperna), Nathan Hamelberg (aktivist, som ser rasism överallt), och avslutningsvis Lena Sundström!

Ger ju en hyfsad bild av den store historikerns politiska preferenser, eller hur? Seriösa historiker med den minsta skam i kroppen torde nog vid det här laget hålla sig på behörigt avstånd från kanaljen och lurendrejaren Arnstad.

Kulturförvaltningen i Borås ställer sig i all blygsamhet i historieförvanskningens- och historieförfalskningens tjänst genom att påannonsera Henrik Arnstad som historiker. Helt i Arnstads anda!

Mån 24/2 kl 19
Den framväxande högerextremismen i Europa – ett hot mot demokratin?

Boken Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia av historikern och författaren Henrik Arnstad är något av ett populärhistoriskt pionjärverk. Hans kunskap om fascismen har fått stort genomslag i media utifrån hans förklaring av Anders Behring Breivik som fascistisk aktivist. Statsvetaren Anders Widfeldt samtalar med Henrik Arnstad om den framväxande högerextremismen i Europa.
Arr: Kulturkontoret i samarbete med Glokala Sjuhärad och FN-föreningen i Borås

© Thomas Svensson

 

 

 

Annonser
Explore posts in the same categories: Ideologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: