Försvarspolitikens kålsupare

Det har väl knappast undgått någon att det för tillfället pågår en intensiv försvarspolitisk debatt i Sverige. Jag har själv vid några tillfällen under debatter i kommunfullmäktige kallat de Nya Moderaterna för de försvarsfientliga Moderaterna i samband med att jag noterat partiets mycket långt gående anpassning till tidsandan i ett antal frågor. Statsminister Reinfeldt har definitivt lyckats profilera moderaterna som ett parti genuint ointresserat av det svenska försvarets väl och ve. Frågan är om inte flummig värdegrund och genusutbildningar numera rentav är prioriterade framför nödvändiga materialanskaffningar i den nymoderata synen på försvarets kärnuppgifter.

Under det kalla kriget fann kålsuparteorin (USA och Sovjetunionen som lika goda kålsupare) sina anhängare främst inom den breda vänsterrörelsen men den nådde även långt in i de Socialdemokratiska leden. De mer eller mindre renodlade Sovjetsympatisörerna var ett kapitel för sig. Idag befinner man sig skrämmande nära sanningen om man väljer att betrakta moderater och socialdemokrater som lika goda kålsupare vad gäller ansvaret för den miserabla utvecklingen inom Försvarsmakten och det obefintliga intresset för försvarsfrågor överlag.

Bild

Sverige, från säkerhetsproducent till säkerhetskonsument.

Idag sågar den tidigare moderate försvarsministern Mikael Odenberg fullständigt regeringens försvarspolitik i en DI-intervju. De pressade allianskollegernas försvarspolitiska talesmän inom KD och FP luftar delvis sin frustration när nu EU- och Riksdagsvalen närmar sig med stormsteg. Faktum kvarstår dock, Alliansen bär ett kollektivt ansvar för det försvarspolitiska haveriet under de två senaste mandatperioderna. Låt oss heller inte glömma att förfallet tog sin början långt innan Alliansen bildade regering, och det i fullständig rikspolitisk enighet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har naturligtvis försökt påskynda haveriet så gott man kunnat. Om nu regeringen under den misslyckade skepparen Reinfeldt och den tröttsamme marionetten försvarsminister Karin Enström fått mer än välförtjänt kritik från ett antal instanser inklusive Riksrevisionen, så framstår Socialdemokraternas fräcka försök till att ta partitaktiska poäng som ett smått vedervärdigt hyckleri!

Socialdemokratins historiska ansvar för den Svenska försvarsmaktens förfall sträcker sig långt tillbaka i tiden, eländet började faktiskt väl innan murens fall. Peter Hultqvist och nu senast Stefan Löfvens koketteri och oblyga försök till att blanda bort korten i försvarsdebatten framstår som så oseriöst att man häpnar. Att situationen nu nått dithän att t.o.m. Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt tror sig kunna utnyttja läget genom att framställa sig som försvarsvänlig kan få den bäste att känna sig lätt spyfärdig. Det svenska försvaret står inför så stora utmaningar att det torde behövas högre makter för att ställa det hela till rätta. Förmågan och viljan hos allianspartier och socialdemokrati lär knappast räcka till. Hos Sverigedemokraterna finns viljan, i vilken utsträckning man förmår påverka utvecklingen i en positiv riktning får framtiden utvisa.

Det svenska försvarets fortsatta förfall har berört mig såpass starkt att jag endast följt den sorgliga utvecklingen och debatten i begränsad utsträckning sedan jag avslutade mitt uppdrag som ordförande i Sverigedemokraternas försvarspolitiska grupp inför riksdagsvalet 2010. Då jag saknade den rent militära kompetensen utan fick förlita mig på mitt långvariga intresse för internationell säkerhetspolitik, var det ett sant privilegium att få jobba ihop med de pensionerade officerarna och tidigare moderaterna Stellan Bojerud och Bertil Malmberg.

Med sin långvariga bakgrund inom  Försvarsmakten besatt Bojerud och Malmberg breda och djupa kunskaper inom det försvars- och säkerhetspolitiska området vilket resulterade i att Sverigedemokraterna (SD) kunde gå till val med ett vettigt försvarspolitiskt program som även innebar ett betydande tillskott till Försvarsmakten i partiets första skuggbudget. Stellan Bojerud har fortsatt att kämpa på trots att han sedan länge tidvis är drabbad av svår sjukdom.  Visst kunde man gott tänka sig ytterligare tillskott i kommande SD-budgetar men de strategiska partipolitiska övervägandena sätter vissa gränser. Medierna gör sitt bästa för att förtiga det faktum att SD med bred marginal har den mest realistiska inställningen till det svenska försvaret på avgörande punkter. Inte med ett ord nämns att ett flertal av riksdagspartierna nu närmar sig SD:s syn på balansen mellan territorialförsvar, insatsförsvar och utlandsinsatser.

Organisationen Svenskt Näringsliv (SN) har vid några tillfällen riktad hård kritik mot Sverigedemokraternas ekonomiska underlag och beräkningar över utrymmet för besparingar på det invandringspolitiska området. Samma typ av kritik har tidigare riktats mot de försvarspolitiska budgetberäkningar som partiet fört fram. Jag har läst dessa rapporter och förundras över att en organisation med såpass omfattande ekonomiska resurser till sitt förfogande i sin opinionsbildning förmår producera sådana intellektuellt fullständigt undermåliga produkter. Tydligen har man inget lärt sig sedan man kastade 500 (!) miljoner kronor i sjön  i samband med EMU-omröstningen år 2003. Vem vet, SN kanske såhär inför det stundande EU-valet avlönar Folkpartiets Carl B Hamilton för att  saluföra den monetära unionens förträfflighet, förslagsvis på DN:s debattsida. En större kampanj är nog att förvänta sig för mycket, idiotin har väl sina gränser även på Storgatan 19 i Stockholm.

Och ja, för den som undrar, jag är för frihandel och den inre marknaden under vissa grundläggande förutsättningar och med vissa förbehåll. Inte heller utesluter jag ett förhoppningsvis gemensamt svensk-finskt NATO-inträde inom en överskådlig framtid, även detta under vissa förutsättningar.

 

 

 

Annonser
Explore posts in the same categories: Säkerhets- och försvarspolitik

2 kommentarer på “Försvarspolitikens kålsupare”

  1. mopsen Says:

    Krister! Du skötte uppdraget som ordf i SD säkpol råd föredömligt. Dessutom gav du goda impulser till våra lokala kandidater i SD Sundbyberg. Stort tack!

    Stellan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: