En rasande moderat ledarskribent och budgetprocessen

Per Molander är en av Sveriges mest erfarna analytiker av frågor som rör politisk administration. Han var hjärnan bakom den nya svenska budgetprocessen. Han har även arbetet åt bl.a OECD och Världsbanken samt skrivit ett antal intressanta böcker om politik och filosofi. Jag citerar Per Molander ur en längre intervju i DN den 19-9-2013.

– Sett utifrån andan bakom budgetreformen är svaret ja. Avsikten var att ramverket skulle stärka statens finanser och alla förändringar som gör det är i det perspektivet acceptabla, säger Per Molander.

Per Molander påpekar att man, som vissa gör, kan komma till en annan slutsats om man utgår från budgetlagens bokstav snarare än dess anda och syfte. Han noterar att regeringens företrädare nu försvarar den bokstavliga tolkningen som alltså kan tala emot den taktik som oppositionen valt.

– Enskilda personers ställningstaganden i den här frågan styrs förstås i stor utsträckning av politiska lojaliteter, säger Per Molander.

Otydligheten i reglerna som öppnar för tolkning förklarar Molander med att fokus låg på statens utgifter när reformen utarbetades.

– Vi försökte framför allt skapa garantier för att utgifterna inte glider iväg som ett resultat av enskilda initiativ.

Per Molander spelar med andra ord i en helt annan division än Borås Tidnings (BT) bittre ledarskribent Mikael Hermansson.

Varför nämner jag över huvudtaget Hermansson i detta sammanhang? Anledningarna är egentligen tvenne. För det första har denne Hermansson som tidigare betraktades (och betraktade sig själv) som lite grann av en Boråsjournalistikens politiske tungviktare har i kölvattnet av tidningskoncernens kraftiga besparingar och rationaliseringar degraderats, och finner därför numera sin utkomst som simpel ledarskribent. I sin tidigare betydligt friare roll levererade Hermansson tidvis ganska så intressanta, mer djuplodande och bitvis träffsäkra analyser av Boråspolitiken. Den tiden känns idag synnerligen avlägsen. För det andra kommenterar han idag riksdagsdramatiken i den egna tidningens ledarblogg.

Det är visserligen sällan som ledarskribenter i Sverige nuförtiden förmår leverera något intressant men Herr Hermansson har definitivt gått in i sin nya roll som moderat vulgärpropagandist med viss framgång. Efter att Regeringen idag fått sig serverat en rättslig utredning av riksdagsförvaltningen fick Riksdagens moderate talman Per Westerberg en anledning att hänvisa till  riksdagsordningens andra kapitel, nionde paragraf och vägrade därmed att ställa proposition på ett yrkande om bifall till finansutskottets förslag beträffande en höjd brytpunkt för statlig skatt.

Bild

Tung och arg, ledarredaktören till vänster

BT:s ende kvarvarande ledarskribent blir topp tunnor rasande över oppositionens agerande. Nu gäller det minsann att försvara konstitution och grundlagar från oppositionens illvilliga underminering av demokratins själva fundament. Som om Alliansen eller Socialdemokratin för den delen hållit grundlagarna i någon större helgd under senare decennier! Intressant nog, med tanke på svagheterna och bristerna i nuvarande RF förespråkar Sverigedemokraterna åtminstone mig veterligen fortfarande en författningsdomstol. Och apropå SD så tappar Hermansson, vilket för övrigt inte tillhör ovanligheterna, fullständigt fattningen och levererar följande salva: ”Kompisarna i Sverigedemokraterna höll sig i skinnet och viftade vare sig med järnrör eller skrek ”babbe” till talmannen efteråt.”

Ju högre opinionssiffror SD når, och ju sannolikare det är att vi får uppleva två hastigt annalkande sverigedemokratiska succéval, desto desperatare blir en övervägande del av den svenska journalistkåren. BT:s ljusblå ledarsida och ledarblogg tillhör sannerligen den tilltagande desperationens avantgarde. En ledarskribent kan ju förvisso unna sig det mesta vad gäller ytligt dravel men även nyhetsjournalistiken på nämnda dagstidning lämnar sammantaget en hel del  i övrigt att önska vad gäller en vederhäftig bevakningen av Sverigedemokraterna. Anne Bengtsson utgör därvidlag ett skräckexempel, hon befinner sig skrämmande nära den illa maskerade kampanjjournalistikens träskmarker. Måhända har den tidigare journalisten numera nyhetschefen Hanna Grahn-Strömbom (twitter kan vara nog så avslöjande) ytterligare befäst och fördjupat den redaktionella politiska korrektheten.

En sak är dock tydlig. Den journalistiska bristen på saklighet, balanserad rapportering och konsekvensneutralitet gynnar helt klart Sverigedemokraterna. Ett relativt blygsamt valresultat för Sverigedemokraternas del i det kommande kommunalvalet i Borås är mer eller mindre självförvållat. En tillbakagång med 1-2 mandat skulle därför inte direkt förvåna mig trots stora framgångar nationellt. Ett sådant resultat kan likväl ställa till med förnyad kalabalik hos 7-klövern.

Annonser
Explore posts in the same categories: Media, Moderaterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: