Den rasande teaterregissören

Borås kulturella sandlådespektakel kulminerade förmodligen under den gångna veckan då den rosenrasande demonregissören Monica Wilderoth sammanfattade sin syn på Borås Stads kulturetablissemang på Sveriges Televisions debattsida. Några dagar tidigare hade Turteaterns tidigare Scummanifestregissör Erik Holmström i ren desperation klättrat upp på Kulturhusets tak och hängt ut en banderoll till stöd för Wilderoth. Ett ”statement” kallade Holmström tilltaget, kulturchefen Eva-Lotta Franzen polisanmälde, men lovade sedan att dra tillbaka anmälan. Lite oklart hur resonemanget gått i dom högkulturella kretsarna.

Bild

Holmström och Wilderoth har bl.a det gemensamt att de bägge är produkter av Teaterhögskolan i Malmö och ägnar sig åt samhällskritisk ”underhållning” samt delar en brinnande radikalfeministisk syn på samhället och dess struktur. Här har vi alltså att göra med ett par riktiga genusestradörer av rang!

Monica Wilderoth, nu lyckligtvis tillbaka i nöjesmetropolen Malmö försökte innan debattinläggets publicering i SvT pungslå Borås Tidning (BT) på fem tusenlappar för samma alster. Kulturredaktör Lena Kvist på BT var måttligt road efter att tidigare med näbbar och klor ha försvarat Wilderoth och den sparkade teaterchefen Gugge Sandström. Sandström, som skulle efterträda Wilderoth hann bara vara chef någon dag innan han fick gå. Ja jag vet, är ni inte från Borås så är det lite svårt att hänga med i den här farsen men förhoppningsvis kan det hela väl i bästa fall ligga till grund för en hyfsad lokalrevy så småningom.

Tillbaka till det Wilderothska utspelet. Den mycket långa debattdrapan har onekligen ett visst underhållningsvärde, tonen är både ytterst aggressiv och bitter, men knappast saklig. Sammanfattningsvis hävdar vår teaterguru i förskingringen att kulturförvaltningen befinner sig i ett stadium av total dysfunktion. Kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren (FP) och den tidigare nämnde kulturchefen Eva-Lotta Franzen är föga lämpade för uppgiften, ja faktum är att det nog inte går att hitta två människor mindre lämpade för uppgiften! Franzen är dock möjligtvis inte totalt oduglig då —”hon kanske är en riktig iller på att arkivera papper”!

Monica Wilderoth anser sig stå för bildning och kultur, Borås Kulturförvaltning däremot sägs stå för krass kommersialism och geschäft! En värre arrogans och maktfullkomlighet får man leta efter, rena härdsmältan låter teateroraklet vidare meddela. Dessutom vågar hon minsann ta ansvar för både klass, kön och etnicitet! Wilderoth anser sig rent av demoniserad av Borås Stads kulturansvariga och konstaterar att kulturförvaltningens ledning inte är något mindre än en demokratins dödgrävare!

Jag höll nästan på att glömma det, kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S), som mig veterligen aldrig yttrat ett ont ord om feminismen, radikal eller inte, får sig också en släng av sleven. Olssons karakteriseras som en person som lever i en total brist på insikt! Teaterregissören låter avslutningsvis meddela att om det inte varit för henne så hade boråsarna aldrig fått möjlighet att bevittna det postmoderna eposet SNÖVIT OCH SJU MIFFON, och att det enda anständiga är om samtliga dysfunktionella avsätts omgående!

Borås kan ju faktiskt vara smått underhållande ibland, men det verkar ju nästan krävas lite Solana-inspirerad genusradikalism för att få fart på teaterdebatten i knallestaden. Jag vill även nämna att 13 av stadens kulturchefer och kulturpersoner med rätta offentligt gått ut och försvarat sin ledning.

Annonser
Explore posts in the same categories: Feminismen, Ideologi, Kommunalpolitik, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: