Schymans unga stormtrupper i aktion

Organisationen Unga Feminister ägnade sig härom dagen åt lite kreativ politisk opinionsbildning genom att klä ett antal statyer med banderoller och feministiska symboler. Tilltaget väckte naturligtvis berättigad uppmärksamhet i en välvilligt inställd journalistkår. Feminism och miljöfrågor väcker som bekant mycket starka sympatier i den svenska journalistkåren.

Unga Feminister är en medlemsgrupp och samarbetsorganisation till det radikalfeministiska partiet Feministiskt Initiativ (FI). Partiet grundades av den välkände tidigare kommunistiske revolutionären, sedermera VPK- och Vänsterpolitikern Gudrun Schyman och den om möjligt än mer ökände tokstollen och radikalfeministen, den finländska professorskan (!) Tiina Rosenberg. Ja ibland får man verkligen skämmas för sina landsmän.

Bild

Schyman, här fotograferad i en absurd ”solidaritetsaktion” för islamister.

Att kalla organisationen för Unga Feminister och inte officiellt utgöra FI:s ungdomsförbund är för övrigt ett smart sätt att på känt frontorganisationsmanér inte direkt förknippas med moderorganisationen. Det verkar ju fungera väl hos en okunnig allmänhet och en i stort okunnig journalistkår.

Själv valde jag för ovanlighetens skull att polisanmäla tilltaget i Borås. Att behöva se diverse Schyman inspirerade rosa banderoller upphängda framför stadshuset (eller annorstädes) är ju inget mer sansade personer vill uppleva. Principfrågan, om huruvida denna typ av politisk manifestation, där man olovligt utnyttjar stadens egendom, kränker den konstnärliga integriteten och i mitt tycke skräpar ner det offentliga rummet, är laglig eller ej, eventuellt rentav brottslig, är väl värd att pröva och inte minst debattera.

Västnytt, Radio Sjuhärad och Borås Tidning uppmärksammade polisanmälan. Nämnas kan att den unge journalisten och feministen Maria Hansson gjorde ett bra hantverk då hon intervjuade mig, övriga slarvade en del.

Man behöver för övrigt knappast fundera över vilka reaktioner exempelvis en liknande nationalistisk eller annan politiskt inkorrekt manifestation hade väckt i det mediala etablissemanget. Det skulle förstås resulterat i ett ryggradsmässigt ramaskri bland de ”rättänkande”. Solklart, är att de ansvariga i Borås Stad knappast ser med alltför blida ögon på tilltaget. Fritt fram för allsköns politiska eller andra manifestationer och ”utsmyckningar” hade möjligtvis tilltalat mer radikala vänster- och miljöpartister men vore naturligtvis helt oacceptabelt.

Kulturnämndens folkpartistiske ordförande Bengt Wahlgren visade gott omdöme och tog starkt avstånd från tilltaget. Detsamma kan väl föga förvånande knappast sägas om stadens radikalfeministiske ikon, den vänsterpartistiske kommunstyrelseledamoten tillika partistyrelseledamoten Ida Legnemark som i ett blogginlägg ondgjorde sig över min person och mitt ohämmade försvar av de ”patriarkala strukturerna”. Äkta maken, den inte fullt lika begåvade fullmäktigeledamoten (V) Friedrich Legnemark, sekunderade i vanlig ordning i ett av sina återkommande twitterflöden av lätt diarréliknande karaktär.

Annonser
Explore posts in the same categories: Feminismen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: