Queerdemokrater och en usel cykelstad!

Jag har ofta i offentliga debatter påpekat diskrepansen mellan den krassa verkligheten och Borås Stads samt kommunalrådens på tok för glättiga bild av staden Borås. Relativt påkostade och färgglada offentliga informationsblad likt såklartborås, som går ut till samtliga hushåll i kommunen har nästan en tendens att i viss mån likna gammal öststatspropaganda rent innehållsmässigt.

En ledare av kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) med rubriken ”Borås—ständigt på väg uppåt” exemplifierar rätt väl den gängse jargongen i ovannämnda publikation. Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde för några dagar sedan fick det ansvarige kommunalrådet Tom Andersson (MP) några välformulerade och kritiska frågor av en invånare vid allmänhetens frågestund som inledde mötet.

Frågeställaren var definitivt, och på goda grunder inte nöjd med sakernas tillstånd ur ett cyklistperspektiv. Kommunalrådet svarade som kommunalråd plägar vid dessa tillfällen, ganska allmänt och inställsamt, sammanfattningsvis: vi gör en hel del men det kan naturligtvis bli ännu bättre! Kommunalrådet ifråga inledde vanligtvis sina svar med: ”Vi planerar—”, ”Vi tittar på—”.

Bild

Bilden lånad av Cykelfrämjandet som även beställt rapporten.

En betydligt mer realistisk bild av situationen för stadens cyklister får vi genom att läsa den synnerligen intressanta och föredömligt kortfattade rapporten ”Cykling i Sverige-en studie i variationen mellan regioner och kommuner” av Krister Spolander. Rapporten, och tyvärr även Borås fick stor uppmärksamhet i många nationella medier igår. Tyvärr säger jag då det visade sig att Borås intog den absoluta bottenplaceringen av samtliga Sveriges kommuner med fler än 40000 invånare. Att som vissa boråsare gör, hänvisa till den delvis kuperade terrängen är mest en bortförklaring, däremot finns det oerhört mycket som stadens styrande politiker kan göra för att förbättra situationen för cyklisterna. Idag är det jämförelsevis mer eller mindre växelpengar som satsas på cyklisterna.

Under fullmäktigesammanträdet fick vi även än en gång bevittna den sorgliga utvecklingsfas som Kristdemokraterna (KD) befunnit sig i sedan länge. Partiet har numera liksom nymoderaterna fullständigt anpassat sig till tidsandan i värdefrågor. Partiets gruppledare Falco Guldenpfennig öste beröm över Vänsterpartiets (V) radikalfeministiske gruppledare tillika partistyrelseledamot Ida Legnemark när vi debatterade hennes HBTQ-motion. Förra gången det begav sig meddelade Guldenpfennig att han hyste det största förtroende för en av Sveriges mest utskällda och kritiserade myndigheter nämligen Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Inte heller denna gång fick jag något vettigt svar av KD:s gruppledare beträffande hur han rimligtvis kunde förhålla sig så positivt inställd till i allt väsentligt pseudovetenskapliga och radikala genus- och queerteorier som ligger till grund för den aktuella (V)-motionen och många andra av de motioner som poppar upp inom ämnesområdet.

Då jag ställde ungefär samma fråga i kommunstyrelsen tappade den annars så godmodige Guldenpfennig humöret och blev topp tunnor rasande. Han hade aldrig någonsin känt sig så förolämpad och krävde prompt en offentlig ursäkt. En bidragande orsak var att jag , i all blygsamhet, föreslog att Kristdemokraterna skulle ändra namn till Queerdemokraterna. Det duger inte att som Guldenpfennig ständigt basunera ut att KD minsann är ett värdekonservativt parti samtidigt som han röstar för så gott som samtliga kulturradikala förslag som dyker upp i stadens högsta beslutande organ samt i KS.

Kristdemokraterna är idag ett allmänborgerligt (ett numera ganska menlöst begrepp i sig) utslätat, profillöst, och ideologiskt vilset parti med starka, för att inte säga klart dominerande liberala inslag. Partiet förtjänar inte att behålla sin plats i riksdagen, än mindre i Borås kommunfullmäktige!

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunalpolitik, Kristdemokraterna, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: