TT desinformerar om utrikesföddas socialbidragsutnyttjande

Är på väg till Göteborg så detta får bli ett mycket hastigt blogginlägg. Råkade kasta en sista blick på vädret i Borås Tidnings nätupplaga och kunde ej undvika att se den braskande rubriken: Invandrare inte mer bidragsberoende än infödda svenskar.Endast socialbidraget nämns i artikeln, det som numera går under benämningen försörjningsstöd.

I samband med dagstidningarnas minskade upplagor och allt svårare ekonomiska sits får Tidningarnas Telegrambyrå (TT) allt större utrymme på nyhetssidorna. TT liksom media överlag har ju sedan länge en generellt tydligt vänsterliberal prägel, PK-faktorn är skyhög och partisympatierna välkända, inte minst genom JMG:s tyvärr alltför sällan återkommande studier.

Denna gång hävdar TT som sagt att invandrare inte är mer socialbidragsberoende än infödda. Då jag haft det tveksamma nöjet att följa svensk invandringspolitik och mediernas bevakning av den samma under mycket lång tid tar det inte många sekunder för att inse det tveksamma för att inte säga absurda i budskapet.

Anledningen är mycket enkel. Enligt TT:s uppgifter hävdar forskningsrapporten att de personer som invandrade till Sverige under 1990-talet endast uppbar försörjningsstöd i högre utsträckning än infödda under sina tre första år i Sverige. Jag förutsätter att rapporten är seriös och tillförlitlig men tar inte detta för givet.

Men om vi nu för syns skull förutsätter att rapportförfattarna har rätt och TT har återgivet rapporten på ett hederligt sätt, vilket är då problemet? Problemet är naturligtvis att det inte framgår i TT:s rapportering att man helt bortser ifrån den massiva kontinuerliga påfyllningen av invandrare under exempelvis perioden 1990-2013!

De utrikesfödda har haft en mycket hög överrepresentation vad gäller socialbidrag/försörjningsstöd under hela 1990-talet och fram till idag! Nämnas bör att skillnaderna mellan nationaliteter och etniska grupper beträffande utnyttjandet av socialbidrag givetvis är omfattande. Andra faktorer som är intressanta i sammanhanget ur ett ekonomiskt och jämförande perspektiv är t. ex. de utrikesföddas andel över tid av de förtidspensionerade, deras inkomst av tjänst- och kapital, övriga transfereringar, de disponibla inkomsterna samt varför inte antalet arbetade timmar.

De svenska mediernas slappa och slarviga rapportering av den nyligen så uppmärksammade men bristfälliga OECD-rapporten om invandringens nationalekonomiska konsekvenser är för övrigt ytterligare ett exempel på en sorgligt okritisk rapportering av allt som skulle kunna stödja en fortsatt omfattande invandring till Sverige oavsett invandringens själva karaktär.

Sverige behöver en väl avgränsad invandring av högt utbildade, väl kvalificerade invandrare som är direkt anställningsbara. Den nuvarande arbetskraftslagstiftningen med dess närmast sorglustiga behovsprövning missbrukas så till den milda grad att den inte kan betraktas som annat än en fullständig katastrof. Invandringspolitiken i övrigt förtjänar samma betäckning!

Annonser
Explore posts in the same categories: Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: