Våldtäktsdömd moderatpolitiker

Meningen med detta korta blogginlägg är inte att hänga ut en idag våldtäktsdömd bohusländsk moderatpolitiker och tidigare yrkesmilitär. Han har själv straffat sig för tid och evighet med tanke på omständigheterna, och detta oavsett om han mot förmodan skulle bli frikänd i högre instans vid ett eventuellt överklagande.

Jag kan dock inte hålla mig från att påpeka det sorgliga faktum att både poliser och yrkesmilitärer enligt uppgifter i media tidigare visat sig vara överrepresenterade vid våldsbrottslighet riktad mot kvinnor. För att inte riskera att beskyllas för politisk korrekthet vill jag också påpeka att inget tyder på att gruppen utrikesfödda, och då i synnerhet utrikesfödda med bakgrund i MENA-länder även fortsättningsvis står för en oproportionellt hög, för att inte säga våldsam överrepresentation när det gäller fällande våldtäktsdomar.

Vad som återigen är uppenbart, även vid en kortare stunds genomgång av mediebevakningen i det nyss nämnda fallet med den tidigare moderatpolitikern är, hur olika medierna har handskats med uppgifterna om partitillhörighet jämfört med den i samband med Almedalsveckan polisanmälde sverigedemokratiske politiske tjänstemannen.

I det senare fallet med sverigedemokraten vållade polisanmälan krigsrubriker och stor uppståndelse i så gott som samtliga nationella och lokala medier. Mannen ifråga häktades aldrig och förundersökningen lades tämligen omgående ner. Moderatpolitikern däremot häktades, men så gott som samtliga medier hemlighöll eller nämnde aldrig mannens partitillhörighet, inte ens när åtal hade väckts. Idag när domen fallit finns det fortfarande medier, bl.a SvD, som inte anser att partitillhörigheten har något allmänintresse.

Det går säkert att skylla på att moderatpolitikern snabbt avsade sig sina många politiska uppdrag efter själva polisanmälan. KF i berörd kommun tog beslutet den 13 juni. Att moderaten inte ansågs vara en s.k. ”toppolitiker” kan också användas som argument i ett sådant sammanhang. Av någon outgrundlig massmedial anledning anses dock de flesta sverigedemokratiska fritidspolitiker i samband med anklagelser om brottslighet med automatik beskrivas med den smaskiga rubriken Sverigedemokratisk toppolitiker.

Det står klart för alla och envar med den intellektuella hederligheten i behåll att medierna inte bara tummar på de pressetiska reglerna utan mer eller mindre i enad front kraftigt åsidosätter de pressetiska regler man så stolt säger sig värna. Detta har nu skett i en mängd fall under mandatperioden, teknikerna varierar, ofta är de väldigt tydliga ibland mer, vågar jag säga, sofistikerade och subtila.

Huruvida kampanjjournalistik eller bristande objektivitet vid mediernas bevakning av Sverigedemokraterna gynnar eller missgynnar partiet är oväsentligt ur ett principiellt medieperspektiv, klart är att man misslyckats i sitt uppdrag!

Annonser
Explore posts in the same categories: Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: