Vinterolympiaden i Sotji

Låg och läste det senaste numret av Economist när jag fick ett SMS från en gammal bekant som satt på flygplatsen i Istanbul och väntade på ett plan som skulle ta honom vidare till Sotji för en affärsresa. Som av en händelse stötte jag några minuter senare på en intressant artikel i nämnda publikation som berörde eländet och miljardrullningen i den kommande vinter-OS orten vid Svarta havskusten med det subtropiska klimatet.

OS-projektet beräknades initialt uppgå till en kostnad av 12 miljarder dollar men idag är slutnotan beräknad till ca 50-60 miljarder dollar, i bästa fall. Grasserande korruption, häpnadsväckande kvalitetsbrister, miljöskandaler, storskaliga bedrägerier, arbetsmiljöproblem inklusive otaliga dödsfall och allvarliga skador samt en total nonchalans för den bofasta befolkningen karakteriserar president Putins största propagandasatsning någonsin.

Någon form av tillsynsmyndighet och upphandlingsenhet för infrastrukturprojekten är den statliga koncernen Olympstroy som fått svidande kritik för sitt agerande. Ett flertal polisutredningar har runnit ut i tomma intet medan oligarker och politruker fortsätter att berika sig på det mest skamlösa sätt, ungefär som under Sovjettiden men nu i ”statskapitalistisk” regi. Det mest kostsamma individuella projektet är en väg för 9 miljarder (!) dollar som förbinder kusten med bergen ovanför. Den ryska statsjärnvägen (!) med Vladimir Putins nära allierade och vän den tidigare KGB-generalen Vladimir Yakunin i spetsen lyckades mygla till sig den godbiten. En annan av Putins vänner sedan ungdomsåren Arkady Rotenberg har lyckats med bedriften att lägga beslag på kontrakt värda inte helt oansenliga 7,4 miljarder dollar, mer än den totala budgeten för vinterolympiaden i Vancouver!

Det långvariga muslimska och islamistiska upproret i Norra Kaukasus torde knappast lämna de ryska myndigheterna en lugn stund. Den ryska krigsmakten har förlorat flera hundra stupade bara det senaste året men OS-turisterna låter sig knappast skrämmas, inte förrän olyckan är framme men då brukar paniken snabbt bli dess större.

Den säkerhets- och försvarspolitiskt intresserade ställer sig säkert frågan hur detta eventuellt påverkar den pågående ryska upprustningen? Svaret torde med största sannolikhet vara att knappast något kan påverka den långsiktiga upprustningen av den ryska krigsmakten då den utgör en hörnsten i Rysslands strategiska plan för att återställa rikets ”rättmätiga anseende” i omvärldens men även den egna befolkningens ögon, och detta oavsett vad presidenten heter.

Det får mig osökt att än en gång förtvivlas över tillståndet i den svenska försvarsmakten. Vi bidrar på ett fullständigt oansvarigt sätt till instabilitet och ett säkerhetspolitiskt maktvakuum i Östersjöområdet. Omvärlden och våra grannländer förundras.

Annonser
Explore posts in the same categories: Ryssland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: