Arnstads skrönor och groteskerier

Tänkte skriva några rader om fåntratten och linslusen chefsåklagare Tomas Lindstrand men han är inte värd besväret. Efter att ha slutfört en näst intill total avrustning av Sverige ger sig firma Borg-Reinfeldt på en sanningssägande ÖB. De nya moderaterna har verkligen lyckats i sin totala förvandling från ett försvarsvänligt till ett försvarsfientligt parti! Sverige har under några decennier förvandlats från att ha varit en respekterad säkerhetsproducent till att bli en säkerhetskonsument av gedigna mått. Den befogade men politiskt opportuna (S) kritiken saknar tyvärr all trovärdighet.

Den säkerhetspolitiska situationen i Östersjöområdet är bekymmersam. Förhoppningsvis förmår man nu stärka försvarsbudgeten i vårt östra grannland inom en snar framtid. Aldrig har de officiella svenska militära- och säkerhetspolitiska utfästelserna klingat ihåligare i nutid.

Otaliga är de författare och kulturpersonligheter som under efterkrigstiden passerat revy på tidningarnas kultursidor och uttryckt sin förståelse för eller t.o.m. sitt uttryckliga stöd för auktoritära och totalitära regimer.

Huruvida Henrik Arnstad tillhör denna kategori saknar jag kännedom om, men det sviktande politiska omdömet delar han definitivt med Vennberg, Myrdal, Lindqvist, Enquist m.fl. Listan på dessa medlöpare kan göras skrämmande lång. Ett sentida tillskott i denna ömkansvärda kavalkad är som bekant Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Henrik Arnstad väckte anstöt i Finland år 2006 då han i svepande och illa underbyggda resonemang gick till storms mot finländsk historieskrivning. Arnstads förljugna angrepp i SvD under rubriken: ”Finland ljuger om nazismen” fick ett välbehövligt svar på tal av den erkänt kompetenta finländske historikern Henrik Meinander. Meinander sammanfattade: ”Summan av kardemumman är att Arnstads bok inte kan betecknas som ett seriöst historieverk. Snarast handlar den om en hurtig blandning av odokumenterade fakta, uppgifter och lösa funderingar som gränsar till fiktion.”

Arnstad har i samband med en kommande bokpublicering figurerat flitigt i media. Låtsashistorikern Arnstad levererade följande pärla i gårdagens DN-chatt:

Gabriel: Hur många partier i Europaparlamentet anser du vara fascisitiska?
Henrik Arnstad: Många! Men jag har inte räknat. Den europeiska neofascismen står betydligt starkare ön vad den mellankrigstida fascismen gjorde. Aldrig tidigare har vi sett fascistiska partier av dagens magnitud i exempelvis Norden.
Kanske är norska FRP världens största neofascistiska parti, exempelvis (de har varit upp i knappa 25 procent). Fascismen ser ut att kunna bli 2000-talets ideologi!

Mats: Anser du att Norge är ett Fascistiskt land?
Henrik Arnstad: Absolut inte! Däremot är det ett land som är extremt nationalistiskt och därmed ovanligt mottagligt för fascistiska idéer.

I rest my case!

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: