Ikea, Sverige och DDR

Lite i skuggan av den mediala och kollektiva hysterin kring de tre SD-musketörenas ansvarslösa och omogna beteende en sen sommarnatt 2010 har även IKEA fått löpa ett smärre gatlopp i spalterna. Enligt uppgifter i DN har dock företaget agerat snabbt på sin viktigaste exportmarknad genom att tillsätta en utredning samt tillskjuta pengar till ett fortsatt forskning om hur politiska fångar utnyttjades i den forna kommunistdiktaturen. Roade mig med att plocka fram och bläddra i ett äldre specialnummer av medlemsbladet Sverige-DDR från år 1986. Berörda Stasi-anställda och dess svenska medlöpare torde knappast ha kunnat önska sig mer.

En leende Boråsfödd statsminister pryder omslaget för första gången tillsammans med diktatorn Erich Honecher. Nästa gång sker det så sent som 1989, strax innan murens fall då en strålande glad Ingvar Carlsson lyckoönskar den korrupte diktatorn Honecker inför DDR-diktaturens 40-års jubileum. De socialdemokratiska medlöparna gör inget för att dölja sin tillfredsställelse. Förbundsordföranden biskop Lars Carlzon och den tidigare ordföranden f.d. riksdagsledamoten Stellan Arvidsson (S) känner föga förvånande ”glädje och stolthet” inför händelsen. Jag skall inte trötta ut er med raden av (s) märkta riksdagsledamöter som gör servila stöduttalanden i DDR-regimens svenska propagandamagasin tillsammans med bl.a partiledare Rolf Hagel (APK) och dito Lars Werner (VPK). Politiska kräk hela högen!

Själv känner jag också en viss liten stolthet då jag efter ett kort samtal med den ansvarige redaktören som jag var flyktigt bekant med sedan tidigare lyckades få biskop emeritus Lars Carlzon avpolletterad från sitt uppdrag som kolumnist (!) i GP. Redaktionen var sorgligt okunnig om Carlzons roll som DDR-propagandist. Ganska så symtomatiskt för sakernas tillstånd i i stora delar av det offentliga Sverige på den tiden.

Det finns stora svinerier och det finns små, listan kan göras lång av bägge de sorter. Svenska politikers- och journalisters förhållande till kommunistdiktaturerna bara under 80-talet tillhör det förra och stora svineriet och inte minst journalisternas roll vore värt ett alldeles eget forskningsprojekt. IKEA, ett litet bidrag kanske? Jaja, det kan göras anonymt!

Statsvetaren Jenny Madestam, numera kolumnist på Expressen gör gemensam sak med alla mer eller mindre anonyma hel- och halvnazister på flashback och liknande medier genom att hävda att det kanske är Kent Ekeroth som läckt materialet till Expressen för att sätta dit sin vän och kollega Erik Almqvist. Snyggt jobbat statsvetarn! Till sist en liten fundering. Skall bunkern lyckas i sitt långsiktiga uppsåt? Då ligger potentialen för partiet på max 5% med risk för exit Riksdagen!

Annonser
Explore posts in the same categories: Socialdemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: