Dagens Eko desinformerar

Dagens Eko:s rapportering kring de svenska vapenaffärerna med Saudi får stor uppmärksamhet i samtliga större svenska medier för tillfället. Ekot har i sin nätupplaga satt rubriken ”Alla partier kände till planerna”. Olika varianter på denna rubriksättning återfinns nu snart sagt överallt i det svenska medialandskapet, inte någonstans upplyses den läsande publiken om att Sverigedemokraterna (SD) inte satt med i Exportkontrollrådet (EKR) den 5 maj 2010 då de parlamentariska representanterna senast (enligt uppgift) informerades i ärendet. EKR är det särskilda parlamentariska rådgivande organet för exportkontrollfrågor knutet till den statliga kontroll- och tillsynsmyndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Visserligen är nog många medborgare så pass upplysta så att de snabbt inser att SD inte fanns representerat i nämnda organ vid den här tidpunkten. Vad många lyssnare och läsare som inte har tid eller möjlighet att följa rapporteringen i detalj missar är det faktum att riksdagspartiernas representanter i rådet tydligen inte informerats i ärendet sedan våren 2010, i vart fall om man skall tro kommunisternas representant I EKR, Torbjörn Björlund. I en Eko-intervju påstår sig denne Björlund (nytillträdd denna mandatperiod) dock inte ha en aning om vad hans partikollega och företrädare i rådet haft för sig.

Även om medborgarna förutsätts vara informerade och underförstådda med tidsaspekten så är det tydligen sämre ställt inom journalistkåren. Journalisten jag talade med i morse på Dagens Eko:s redaktion kunde inte svara på den enkla (retoriska) frågan om verkligen även SD:s representant i rådet informerats vid denna tidpunkt, utan lovade återkomma efter att hon konsulterat sina mer upplysta kolleger på redaktionen. Jag förväntar mig förstås inget samtal. Kollegan på SvD var lika okunnig hon men fann sig snabbt och ställde den ”fyndiga” motfrågan om inte SD hade någon representant i EKR? Då jag påpekade att SD gjorde entré i Riksdagen först hösten 2010 ilsknade damen till och meddelade att hon inte var insatt i frågan och ämnade avsluta samtalet.

De ansvariga journalisterna på Ekot och annorstädes är naturligtvis fullständigt medvetna och införstådda med effekterna av nämnda rubriksättning. När det gäller SD så väger tydligen de Etiska reglerna för press, radio och TV lätt. Som jag konstaterat tidigare, ändamålet helgar medlen. Journalistkårens partipolitiska sympatier (se t.ex. Kent Asp ”Journalistkårens partisympatier” JMG 2006) underlättar väl knappast heller en sedan länge efterlängtad och välbehövlig självkritik av den ofta påtagligt självgoda självbilden. Beträffande vissa av de lokala mediernas rapportering kring min egen person verkar de numera återkommande drabbas av en selektiv ”glömska”. Mer om det en annan gång.

Annonser
Explore posts in the same categories: Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: