Kärnkraften i stadig tillväxt

I samband med Tysklands förhastade beslut att mer eller mindre brådstörtat avveckla samtliga sina 17 kärnkraftverk gladde sig en av Borås lokala socialdemokratiska partigängare och propagandister över utvecklingen i Tyskland och passade samtidigt på att leverera en av sina återkommande hel- eller halvlögner i bloggform. Denna gång hävdade Borås alldeles egen Lord Haw-Haw att det snart endast var Sverige, Finland och Frankrike som går vidare med kärnkraftssatsningar vilket sagde mörkerman fann obegripligt.

Ja, det vore naturligtvis obegripligt om så vore fallet. I själva verket är 60 nya reaktorer under konstruktion varav Finland och Frankrike står för ett var. De övriga 58 är fördelade på Kina, Ryssland, Indien, Japan (!) m.fl. länder. De nya kärnkraftverken är av 6 olika typer. Förutom de 440 kärnkraftverken i drift och 60 under konstruktion är dessutom ytterligare 493 (!) antingen planerade eller föreslagna.

Katastrofen i Japan har föga överraskande fått en skakad men i stort enad industri att kräva radikala förändringar i de internationella övervakningsmekanismerna. Att förse den London-baserade organisationen World Association of Nuclear Operators (Wano) med tänder är ett hett spår i jakten på en fungerande internationell institution för ett gemensamt globalt säkerhets- och övervakningsarbete. Ett av de största problemen är att få med det allt mer auktoritära Kina samt vissa andra länder i en sådan gemenskap. Statistik i FT visar på att antalet automatiska nedstängningar har minskat med två tredjedelar de senaste 20 åren samt att de s.k. totala antalet accidenter inom hela kärnkraftsindustrin har minskat med drygt fyra femtedelar under samma tidsperiod.

Förhoppningsvis fasas dom gamla kärnkraftverken nu ut i snabb takt och ersätts av nya och betydligt säkrare reaktorer. Ett revolutionerande teknologiskt genombrott som skulle resultera i massiv och billig förnyelsebar energi vore förstås en stilla nåder att be om, men än så länge får vi hålla till godo med en allt säkrare kärnkraft.

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: