Vardagsslit i kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen i Borås sammanträdde som vanligt den 7 februari, d.v.s varannan måndag. Ett relativt digert material att läsa in sig på för en nybliven fritidspolitiker med en hel del annat i politisk väg att stå i men oftast ganska så intressant. Fria arbetskläder är en angelägen och ofta återkommande fråga som nog verkar få en vettig lösning så småningom, diskussionen på förmötet blev kanske något lång men ämnet engagerar av lite olika anledningar. Frågan om lokala utvecklingsavtal mellan staten och 21 kommuner har pågått sedan 2008 och riktar sig mot ett antal av våra mest krisdrabbade förorter och stadsdelar. Efter lite tvekan beslöt jag mig för att under beslutsmötet trots en lite stressig känsla och rejäl sömnbrist ”dra igång” en debatt kring utvecklingsavtalet i dess vidare kontext d.v.s. den svenska invandrings- och integrationspolitiken. Resultatet för min del var väl hyfsat men tröttheten gjorde att skärpan och språket nog inte nådde fullt önskvärd nivå.

Som någon av mina läsare kanske kommer ihåg så lyckades 7-klövern och representanten för det lokala partiet klara sig från en rejäl debatt kring invandringsproblematiken med ett endaste hastigt inlägg under december månads budgetförhandlingar innan man skyndsamt med en synbar lättnad gick över till nästa ämnesområde. Inga formella fel begångna och ansvaret för den missade chansen var till syvende och sist mitt eget som ansvarig gruppledare. Den lokala morgontidningen gjorde av naturliga skäl sitt bästa för att ge det hela största möjliga uppmärksamhet och den politiske ledarredaktören raljerade över den uteblivna debatten genom att hävda att samtliga övriga partier inte hade något intresse av att debattera invandring och integration då man var rörande överens i ämnet i alla dess olika aspekter. Redaktören snackade förstås mot bättre vetande men sådant är ju formellt förbehållet politiska redaktörer och ledarskribenter inom journalistskrået.

Nu visade det ju sig snabbt att samtliga övriga partier vars representanter även är fullmäktigeledamöter hade en hel del att säga i ämnet och en del ideologiska skillnader gjorde sig också påminda där skillnaderna i anslag föga förvånande skiljde sig mest mellan vänsterpartiets haltande klassanalys och moderaternas förenklade arbetslinje. Folkpartiets fryntlige kommunalråd gladde sig väldeliga åt att medias två representanter hade avvikit innan debatten tog sin början men jag kommer nog tyvärr att göra honom besviken framöver i det hänseendet när tillfälle ges och andan faller på. Kommunstyrelsen ordförande Ulf Olsson (S) skötte klubban med den äran och med en generös inställning till debattens form. Sverigedemokraterna markerade gentemot sakernas allmänna tillstånd genom en votering och en skriftlig reservation som kan läsas här:

Reservation till det Lokala utvecklingsavtalet för 2011

Borås Stad har sedan 2008 tecknat s.k. lokala utvecklingsavtal med staten. Sverigedemokraterna röstade mot förslaget att teckna ett nytt avtal för år 2011. Då vårt förslag inte vann något gehör hos övriga partier reserverar vi oss härmed mot beslutet. För att integrationspolitiken eller assimilationspolitiken skall ha en minsta chans att lyckas bör invandringspolitiken, främst dess omfattning och karaktär få en totalt ny och ansvarsfull inriktning. Då övriga partier i kommunstyrelsen vägrar inse detta faktum och dessutom förespråkar en fortsatt massiv invandring till Sverige motsätter vi oss generellt denna typ av arbetsmarknadsprojekt till dess en ny invandringspolitik sett dagens ljus. Vi reserverar oss mot beslutet i full medvetenhet om att ett fåtal av de otaliga projekt som riktar sig mot främst invandrares utanförskap kan uppfylla rimligt ställda krav på effektivitet inom respektive målområde.

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunalpolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: