Kommunistdiktaturen Vietnam

Huruvida besparingarna på Regeringskansliet verkligen ”tvingar” fram diverse ambassadnedläggningar verkar något oklart. Tonläget från Kalle Bildt som ju inte tvekat att gå hårt fram mot UD under den förra mandatperioden är gällt och de partipolitiska övertonerna tydliga. Då ambassaden i Hanoi tydligen tillhör en av de nedläggningshotade har ett antal debattörer med ett stort inslag av intressenter från Karolinska Institutet gått ut i en hårt vinklad debattartikel i SvD som säkerligen glädjer de vietnamesiska  politrukerna på Örby Slottsvägen.

Sveriges historiska förbindelser med kommunistdiktaturen har knappast präglats av någon större objektivitet eller balans. Handelspolitiska överväganden är sällan enkla då även mänskliga rättigheter och andra utrikespolitiska intressen skall tas i beaktande i de bilaterala relationerna. Att ökad handel med automatik skulle leda till institutionella reformer finner inte heller något övertygande stöd i forskningen.

Det kan då vara på sin plats att nämna att Vietnam rankas på en föga hedervärd 116-plats i Transparency Internationals korruptionsindex för år 2009. En marginell men dock försämring under den senaste 5-års perioden. Organisationen Freedom House ger Vietnam sämsta möjliga betyg vad gäller politiska rättigheter. Övriga fri- och rättigheter ligger också pyrt till. Landet är med andra ord ofritt och en kommunistisk diktatur. Efter (!) att Vietnam beviljats medlemskap i världshandelsorganisationen WTO år 2007 har det redan begränsade utrymmet för fria medier skärpts ytterligare. Politiska dissidenter förföljs med alla de medel som står till statens förfogande. Detta torde knappast störa de soldyrkande svenska turister som i allt större antal flockas till landets natursköna stränder, vi bör nog inte heller förvänta oss några protester från det styrande vietnamesiska kommunistpartiets svenska systerparti KPML(R) eller Kommunistiska Partiet som det så vackert heter numera. Handelsutbytet med Vietnam har de senaste åren rört sig i spannet 0.1-0.2% av Sveriges totala handel med omvärlden. Importen har för det mesta klart överstigit exporten.

För att få lite perspektiv på Herr Bildts och ”Vietnamromantikernas” missvisande bild av landets betydelse ur ett svenskt handelsperspektiv kan det vara bra att ha klart för sig exportandelarna för t.ex. Norge (10.1%), Danmark (6.6%), Finland (6.2%). Vidare kan nämnas Italien (2.9%, Polen (2,5%) eller lilla Estland med knappa 1,3 miljoner invånare (0.7%) av den totala exporten de tre första kvartalen 2010. Tillväxten i 90-miljoners landet Vietnam är visserligen hög, men befinner sig fortfarande på internationellt blygsamma nivåer per capita och den framtida utvecklingen är osäker trots potentialen. Mot bakgrund av de stora svårigheter som möter svenska exportföretag i Vietnam finns det betydligt intressantare och mer lättbearbetade marknader både i vår omedelbara närhet eller runt om i världen. P.S. Dit hör dock knappast Angola, ett av de andra länder vars ambassad nu får nådastöten. Landets vedervärdiga kommunistregim har mottagit enorma belopp i svenskt bistånd under decennier. Huruvida ”biståndet” till Angola överskrider det till Vietnam (17 miljarder) under den senaste 40-års perioden har jag inte hunnit kontrollera, men i korruptionsindexet återfinns man på plats 168 !! Landet är en veritabel utvecklingskatastrof. MPLA-regimen har givetvis haft otaliga svenska kollaboratörer och medlöpare genom åren.

Svensk biståndsindustri och dess apologeter skulle även de skämmas och det rejält!

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunismen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: