Hemlighetsmakeriet på UNT

Under en paus framför datorn stötte jag på en artikel i Uppsala Nya Tidnings (UNT) nätupplaga där det nya centerpartistiska kommunalrådet Stefan Hanna intervjuades om sina politiska hjärtefrågor. Ingenting konstigt förutom att herrn i fråga hade relativt starka sympatier för Vänsterpartiet (starkare än för Socialdemokraterna) enligt UNT:s valkompass. Detta tyckte kommunalrådet Hanna var ”skitspännande”. Hanna sägs ha en bakgrund i näringslivets högre sfärer vilket kanske i viss utsträckning förklarar den något virriga ideologiska kompassen. Min tidigare erfarenhet inom moderaterna av politiska ”värvningar” av näringslivsfolk med gräddfil till toppositioner inom partipolitiken är väl inte odelat positiv. Behovet av människor med gedigen erfarenhet av alla typer av privat företagande är skriande inom det politiska livet men lite väl ofta har det brustit i förståelsen och känsla för politikens villkor bland näringslivets små och stora matadorer. Nu kommer nog Hanna förmodligen att bli en tillgång för Centerpartiet vad det lider. Känslan för spelets (informella och politiskt korrekta) regler verkar ju redan finnas där. Slips av i sann nymoderat stil och en obligatorisk känga till Sverigedemokraterna.

Den egentliga anledningen till denna lilla bloggdiversion var att jag som hastigast kommenterade artikeln i UNT. Kommentaren löd så här:

Paradoxernas Centerparti

Det nya centerpartistiska kommunalrådet med slips av tycker att det är ”skitspännande” med valkompassens kraftfulla utslag beträffande de egna sympatierna för Vänsterpartiet. Centerpartiet är onekligen ett paradoxernas parti. Stureplanscenter blandat med gammal bonderörelse kryddat med Åsa Nisse-marxismen! Den medfödda(?) politiska korrektheten kommer även den som ett brev på posten i form av det obligatoriska avståndstagandet från Sverigedemokraterna. Ynkligt!

Personangrepp? För tufft? Jag tycker väl egentligen inte det. Hur som helst, inlägget försvann ”mirakulöst” från kommentatorsfältet efter några minuter vilket förvånade mig något.

För påföljande kommentar var det tvärstopp:

Citat: ” Min tidigare blygsamma kommentar om herr kommunalrådets yviga politiska kompass togs nyligen bort av för mig okänd men av UNT hemlighållen censor! Inte har väl censorn kopplingar till det stenrika Centerpartiet eller rentav (V) sympatier? Skall censorn slå till igen?”

Barnsligt, visst, men lite kul när man inte har vettigare saker för sig.

Ett samtal till webredaktör Ripenberg gav vid handen att UNT outsoursat modereringsfunktionen till ett annat företag vars identitet man inte vill avslöja! Nu kan detta tyckas vara fullständigt oväsentligt men jag vill nog ändå påstå att det är lite knepigt rent principiellt men en hemlig moderator om än enligt uppgift med förhållningsorder att hålla sig till de av uppdragsgivaren (UNT) angivna riktlinjerna.

Redaktör Ripenberg hade vänligheten att ringa upp mig efter att ha konsulterat kolleger eller någon i chefsposition. Resultat? UNT vägrar att uppge namnet på censor/moderatorföretaget. Hur många ytterligare kunder inom tidningsvärlden har denna yttrandefrihetens apostel inom företagsvärlden?

Hur var det nu med det öppna samtalet, transparensen och respekten för läsaren? UNT det liberala alternativet!??

Annonser
Explore posts in the same categories: Media

2 kommentarer på “Hemlighetsmakeriet på UNT”


  1. UNT är en vidrig tidning och har alltid varit så. Ripenberg är en typisk representant för den.

  2. jonas Says:

    Säger bara: Vilket kommunistland man bor i!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: