Träffsäker kommentar av Jimmie Åkesson

Öppet brev från Jimmie Åkesson till SVT med anledning av att SD utesluts från slutdebatten


Angående Ert beslut att inte låta Sverigedemokraterna medverka i slutdebatten

Jag har genom media tagit del av Ert beslut att inte låta Sverigedemokraterna medverka i SVT:s slutdebatt inför riksdagsvalet den 19 september. Enligt svt.se den 28 juni grundar Ni beslutet framför allt på resultatet i ett antal opinionsundersökningar under våren, där särskild vikt har lagts vid SCB:s väljarundersökning, som presenterades tidigare den här månaden. Ni säger i samma artikel att ”Sverigedemokraterna har inte legat på någon konstant hög nivå i opinionsundersökningarna under våren, istället har de pendlat upp och ner. De har inte heller haft någon central roll i den rikspolitiska debatten.”

Detta uttalande föranleder ett antal frågor.

För det första: Vad innebär en ”konstant hög nivå i opinionsundersökningarna”?

Spärren för att komma in i riksdagen är fyra procent. Denna spärr har satts på en hög nivå för att försvåra för småpartier att rubba den parlamentariska stabiliteten. Det är således ett rimligt antagande, att lagstiftaren har ansett fyra procent vara den nivå ett politiskt parti i Sverige skall uppnå för att betraktas som ett etablerat parti i rikspolitiken. Om SVT har en annan uppfattning, vore det av största intresse att få ta del av grunderna för den analysen.

Enligt SVT:s eget väljarindex har Sverigedemokraternas medelvärde legat på eller över fyraprocentsspärren samtliga månader under 2010. Faktum är att det sett ut så det senaste året, med undantag för juli 2009, då medelvärdet låg strax under spärren. (Att SD:s medelvärde, enligt samma index, dessutom legat högre än Kristdemokraternas de flesta månader under 2010 är en annan intressant detalj i sammanhanget.)

Påståendet att Sverigedemokraterna inte legat på en konstant hög nivå i opinionsundersökningarna under våren får därmed anses vederlagt.

För det andra: Vad menas med en ”central roll i den rikspolitiska debatten”?

Jag förstår att Ni kan ha varit upptagen med annat och eventuellt inte haft möjlighet att följa med i samhällsdebatten, men Sverigedemokraternas förväntade inträde i Riksdagen och eventuella ställning som tungan på vågen mellan blocken har varit en av de mer återkommande rikspolitiska diskussionerna sedan valet 2006. Saken har debatterats i Riksdagens kammare vid åtskilliga tillfällen. För ett par veckor sedan blossade samma debatt upp igen, då Moderaternas partisekreterare avslöjade att man överväger samarbete med Miljöpartiet om Sverigedemokraterna blir vågmästare efter valet.

Även i SVT har saken debatterats, bland annat i partiledardebatten i Agenda den 31 januari, då programledarna vid ett antal tillfällen styrde in debatten på Sverigedemokraterna. Detta upplägg till trots tilläts inte Sverigedemokraterna delta.

Ett stort antal opinionsundersökningar det senaste året har gett Sverigedemokraterna en vågmästarroll i riksdagen. Skulle det bli verklighet är det något som naturligtvis får stor betydelse för regeringsfrågan efter valet. Jag har därför svårt att se hur den saken ska kunna undvikas i SVT:s slutdebatt. Är det verkligen rimligt att SVT återigen bereder de andra partierna tillfälle att oemotsagda gå till angrepp på Sverigedemokraterna i en partiledardebatt?

Mot bakgrund av ovanstående och SVT:s public service-uppdrag kräver jag att Ni omprövar Ert beslut att inte låta Sverigedemokraterna medverka i slutdebatten inför riksdagsvalet.

Hälsningar

Jimmie Åkesson

Partiledare (SD)

Ad augusta per augusta

Annonser
Explore posts in the same categories: Media

One Comment på “Träffsäker kommentar av Jimmie Åkesson”

  1. Hans Nilsson Says:

    En lysande text av en lysande Partiledare
    som verkligen har sin plats i Sveriges Riksdag.
    Jag lägger min röst på SD så att Åkesson kommer
    till den plats där han skall vara.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: