Sannfinländarna på gång

Det EU- och invandringskritiska partiet Sannfinländarna (Perussuomalaiset eller PS på finska) går kraftigt framåt i Taloustutkimus  senaste nationella opinionsundersökning i vårt östra grannland. Efter att ha presterat 4.1% i det senaste riksdagsvalet 2007 och 5.4% i kommunalvalet året därpå visar man nu upp ett väljarstöd på hela 9.6% med en felmarginal på 1.6 procentenheter, detta ett knappt år innan nästa års finländska riksdagsval. Partiledaren Timo Soini säger i en intervju för svenska YLE att populariteten beror på partiets konsekventa politik.

”Jag anser också att Greklandsfrågan haft stor betydelse för väljarstödet” säger Soini. Den finska delen av nödlånen till Grekland har liksom i Tyskland funnit ett begränsat folkligt stöd. Det finska centerpartiet är den stora förloraren i den senaste opinionsundersökningen och valfinansieringsoklarheterna har säkert även det påverkat siffrorna för centerpartiet med statsminister Vanhanen i spetsen.

Partiledaren Timo Soini får förhoppningsvis kröna drygt 30 års politiskt slit med synnerligen intressanta partiöverläggningar vid en eventuell valseger nästa år. Någon seger i förskott tas dock definitivt inte ut säger väl informerade källor inom partiet. Timo Soini representerar för tillfället Sannfinländarna i Europaparlamentet där man ingår i den nybildade The Europe for Freedom and Democracy Group (EFD). Det har varit tal om att kolumnisten och tillika forskaren vid den finländska försvarshögskolan Sampo Terho tar över Soinis plats i Europaparlamentet efter riksdagsvalet. Förhoppningsvis kan ett Sverigedemokratiskt riksdagsinträde öka intresset för och kontakterna med detta nationellt och konservativt sinnade finska parti.

Annonser
Explore posts in the same categories: Sannfinländarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: