Vänsterpartiets grekiska kontakter

Den i huvudsak självförvållade grekiska tragedin går nu mot sin oundvikliga upplösning, antingen i år eller i värsta fall genom ett relativt utdraget förlopp över tre år då skuldbördan tagit sig än värre proportioner. Motbjudande är även det faktum att delar av det europeiska bankväsendet trots en totalt ansvarslös utlåning kommer att göra sitt yttersta för att skjuta över notan på skattebetalarna i ett antal länder. Ju fler länder som riskerar omstruktureringar eller rentav okontrollerade fallissemang dess större är systemrisken. ”Too big to fail” i repris. Sprider sig eländet okontrollerat till Portugal, Irland och i värsta fall Spanien torde valutaunionens framtid vara ytterst oviss, förmodligen all, åtminstone i sin nuvarande form.

Konspirationsteorierna flödar i Grekland och nu senast är det den gamle kommunistikonen Mikis Theodorakis som ventilerat diverse galenskaper om hur ”mörka krafter” manipulerat grekerna för att tvinga en stolt nation på knä. Själv anser sig de flesta greker inte bära något ansvar för det inträffade och indignationen når nya höjder under stridsropet ”vi betalar inte”! Nu hotas även de grekiska skogsarbetarnas utomhustillägg (!!) vilket fått, tillsammans med en lång rad andra  absurda företeelser i det grekiska samhället, en stor och ilsken finsk folkopinion att gå i taket. Sannfinländarnas partiledare Timo Soini krävde halvt på skoj Rhodos som säkerhet för finska nödlån. Finländarna tog sig på egen hand igenom en  allvarlig och påfrestande kris under början av 90-talet utan att knorra alltför mycket.

Revolutionsromantikerna inom det halvt reformerade svenska vänsterpartiet vädrar morgonluft och hoppas på att krisen genererar politiska framgångar för sina grekiska kolleger i den gemensamma europarlamentariska gruppen GUE/NGL. Några officiella lyckönskningar till det marxist-leninistiska grekiska kommunistpartiet lär vi knappast få se såhär nära inpå det svenska valet då partiet gör sitt yttersta för att verka salongsfähigt inför de svenska väljarna. Ett exempel på det senare fick vi senast se idag på miljöpartiets kongress då kamrat Ohly excellerade i ett vämjeligt inställsamt tal inför den miljöradikala församlingen. Nej några knutna nävar och hyllningar till idolen Chavez lär vi inte heller få se, i alla fall inte på bästa sändningstid. Delar av de svenska skattepengar som kommit partiet till del lär även i fortsättningen slussas till diverse utländska samhällsomstörtande och destruktiva krafter i största möjliga tysthet. När situationen i Grekland nu stegvis förvärras kommer det grekiska kommunistpartiet och andra vänsterextrema krafter, vilka det knappast kan sägas råda någon brist på, att försöka utnyttja utnyttja situationen till fullo vilket i vanlig ordning kommer att drabba främst den fattigaste delen av befolkningen. Valutaunionen EMU och dess beräknande men oftast naiva tillskyndare har mycket att stå till svars för! Kan vi räkna med att något ansvar utkrävs? Knappast! Däremot har vi att se fram emot förnyade rop på en fördjupad eller gemensam finanspolitik och diverse andra gemensamma paneuropeiska finansiella institutionella reformer. Motstånd anbefalles!

Annonser
Explore posts in the same categories: Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: