Grekland är kaputt!

Spelet kring den oundvikliga grekiska statsbankrutten ter sig allt mer makaber för var dag. Dagens Industris (DI) nätupplaga liknar numera mest en ekonominyheternas Aftonbladet och under dagen trumpeterade man ut nyheten om en tysk ”superaffär”, nämligen  ränteintäkter på 25-29 miljarder kronor på den tyska delen av 80 miljarders-lånet (euro) till Grekland. Frågan är väl snarast den om hur omfattande  de tyska kreditförlusterna blir. IMF står för resten av det sammanlagda lånet på 110 miljarder euro.  Efter ett samtal till finansdepartementet fick jag uppgiften att den svenska delen på IMF-lånet kan beräknas till grovt 1,5-2,5 % av det totala beloppet d.v.s ungefär 450-750 miljoner euro.

DI:s sifferexercis blir smått löjeväckande mot bakgrund av det relativt snabbt annalkande slutet på det storskaliga grekiska bedrägeriet. Faktum är att ju snarare Grekland ställer in betalningarna med påföljande omförhandlingar och massiva avskrivningar av lånen dess bättre för EMU-ländernas skattebetalare. Grekland är nämligen ett stort svart hål i ekonomiskt hänseende med få ljuspunkter. Externa bedömare vilka ej är part i målet är inte nådiga i sin kritik av EMU-ländernas långvariga missbruk av regelverk och obalanserna i systemet. De tyska, franska och schweiziska bankerna skjuter helst på det oundvikliga i en from förhoppning om bättre tider. En rekapitalisering av bankerna står i så fall för dörren men bättre förr än senare och vi lär i så fall få se en repris på det motbjudande fenomenet med privata vinster men socialiserade förluster då vi åter står inför en kris av systemhotande karaktär.

De stipulerade lånevillkoren är för tuffa för Grekland och kommer att förvärra krisen. Den grekiska konkurrenskraften är körd i botten med politikers och fackföreningars benägna hjälp.  Daniel Gros vid CEPS konstaterade redan för en vecka sedan att den grekiska stabilitets- och tillväxtpakten, en förutsättning för de gigantiska lånen, inte är trovärdig. Regeringen har visserligen föreslagit en höjning av momsen med ytterligare 2 procentenheter sedan dess men Gros finner att hälften av åtgärderna i programmet inte håller måttet och det gäller främst inkomstsidan,  den krympande ekonomin underlättar inte det minsta. Förhoppningarna om en radikal omstrukturering av den grekiska ekonomin inom ramen för EMU förefaller minst sagt fantasifull.

I samband med de grekiska inställningarna av betalningarna, antingen det sker inom en nära framtid eller om något år är det dags att utlösa den nukleära optionen och låta grekerna lämna EMU och devalvera. I Tyskland har för övrigt det otänkbara ventilerats i den offentliga debatten, nämligen EU-vännernas värsta mardröm, ett tyskt utträde ur EMU! Är det början på slutet vi ser i den från början felkonstruerade monetära unionen? Inte alls osannolikt, hur pass utdragen processen i så fall blir kan man bara spekulera i men vi lär i så fall snabbt få höra federalisternas desperata rop på en fiskal union! Reform eller sönderfall? Upplösningen av detta drama lär tyvärr bli otäck!

Annonser
Explore posts in the same categories: EMU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: