Svenskt Näringsliv behagar skämta!

Efter att hastigt ha skummat igenom Svenskt Näringslivs (SN) ”rapport” , ”Sverigedemokraternas valmanifest-en ekonomisk analys” är jag mer eller mindre tvungen att kommentera eländet med några rader. Sverigedemokraterna (SD) valde att diskutera och redovisa  sina riktlinjer inför det fortsatta arbetet med partiets valmanifest inför riksdagsvalet 2010 under valkonferensen i Stockholm den 27 mars. SN har därför valt att slänga sig in i valdebatten med ett dokument som hade fått veteranerna vid varje kommunistiskt propagandadepartementet att skaka bekymrat på huvudet. Visserligen är avsändaren öppen med sin identitet och budskapet kan därför näppeligen betraktas som desinformation i strikt mening men att en mäktig och penningstinn organisation som SN inte förmår prestera något mer gediget än gårdagens PM borde få alla seriösa kommunikationsstrateger att skämmas. 500-miljoners debaclet i samband med folkomröstningen om ett EMU-medlemskap verkar inte ha lett till något nytänkande inom SN och det kanske vi skall vara glada för även i det här fallet.

Li Jansson inleder sitt PM genom att sammanfatta målsättningen med arbetet som ett försök ” — att estimera kostnaden för de Sverigedemokratiska förslagen” för att några rader längre ned i inledningen slå fast att eftersom flera förslag inte är beräkningsbara så är den beräknade effekten i underkant. Jojo! Kpa av husse Stefan Fölster som i TV8 bekymrade sig över konsekvenserna av ett EMU-utträde, de årliga besparingarna på styva 15 miljarder återfinns naturligtvis inte i PM:et. Fölster hade väl EFTA-medlemmarna Schweiz och Norge i åtanke när han tänkte på armodet i dessa icke EU-länder. Island hade för övrigt en betydligt högre levnadsstandard än Sverige innan man råkade ut för ett mindre gäng storbedragare i i finans- och politikerutstyrsel och därefter fick känna på både brittisk och holländsk EU-solidaritet!

Vad som egentligen fick mig att haja till var utgiftsposten för en reaktiverad värnplikt, den blir vilande f.o.m. juli 2010. 24,7 miljarder drar fröken till med baserat på 32000 värnpliktiga med 11 månaders tjänstgöring till en beräknad kostnad av 2000 kronor per dygn. Eftersom jag själv agerar utskottsordförande i SD:s Försvars- och säkerhetspolitiska utskott som levererat de försvarspolitiska avsnittet i riktlinjerna till valmanifestet är det knappast konstigt att jag inte känner igen mig i de interna diskussionerna eller i brödtexten heller för den delen vilket ju också påpekats i ett pressmeddelande. Då jag genom åren främst intresserat mig för utrikes- och säkerhetspolitik har jag haft förmånen att förlita mig på fackkunskaperna hos våra två eminenta officerare Stellan B. och Bertil Malmberg som efter sin pensionering haft tid att hjälpa till med utskottsarbetet. Bertil gjorde en beräkning efter att ha kontrollerat vissa uppgifter med bl.a. departementssekreteraren Per Bolinder och kom fram till en utbildningskostnad på knappa 900 kronor per dygn. Siffran 1000 kronor är annars ganska vanligt förekommande i detta sammanhang. Förutsättningen för resonemanget var en grundutbildning av 10000 värnpliktiga under tre månader för att få fram 3000 villiga att ingå i insatsförbanden. Med dessa siffror som grund förvandlas plötsligt 24,7 miljarder till 900 miljoner! Visst kan vi snabbt komma upp i högre siffror men skillnaden är ändå monumental.  Det kan här nämnas att åren 2005-2009 har antalet värnpliktiga ej överskridit 10000 och de senaste åren har det väl snarast rört sig om 6-7000!

Svenskt näringsliv försöker på ett närmast oanständigt sätt ge sken av att värnpliktssystemet är vansinnigt dyrt men väljer förstås att inte beröra personalförsörjningsproblematiken eller kostnaden för anställda soldater. Det svenska försvaret har misshandlats i decennier och Sverigedemokraterna inser att det nu är dags att försöka vända skutan. Problemen inom försvarsmakten är otaliga och av varierande karaktär men en förstärkt försvarsbudget är en grundförutsättning för att få till stånd en gradvis och förhoppningsvis varaktig förbättring.

Annonser
Explore posts in the same categories: Säkerhets- och försvarspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: