Moderat invandringspolitik även i Vellinge?

Mediedrevet rusar vidare med de afghanska, irakiska och somaliska ”flyktingbarnen”, (de flesta är enligt Migrationsverket pojkar i 16 till 17-års åldern) som slagträ i ett politiskt drama vilket riskerar den ”nymoderata” trovärdigheten. Det ingen anledning att betvivla den moderata kursändringen i de flesta värdefrågor. Pseudovetenskapligt genustrams, mångkulturalism och allsköns värderelativism har anammats med hull och hår. Det som knappast längre förtjänar att kallas borgerlighet har kapitulerat inför den kulturradikala anstormningen som tog sin början i tidigt 60-tal och som fortgått med oförminskad kraft alltsedan dess med minst sagt förödande konsekvenser. Mittenväljarna lockas numera med hjälp av skattepolitiken och en relativt försonlig hållning till fackföreningsrörelsen, ett recept som tillsammans med en begynnande konjunkturuppgång och en viss trovärdighet bland allmänheten i ekonomiska frågor kanske räcker för en knapphändig seger i valet 2010.

Motstånd i kulturkampen bjudes i mild form av tidskriften Axess, mer konsekvent i ett smärre antal bloggar utspridda över nätet med en tyvärr alltför begränsad läsekrets. Av de politiska partierna är det endast Sverigedemokraterna som bekänner sig till värdekonservatismen, ingen lätt uppgift med tanke på tidsandan. Kristdemokraterna är hopplöst förlorade sedan länge, den nuvarande partiledarens återkommande föga övertygande och smått desperata utspel på området till trots.

”Rikemansreservatet” Vellinge, ett begrepp de politiska motståndarna gärna använder sig av och som ståtar med devisen ”Sveriges finaste stränder och fåglarnas paradis” på den egna kommunala hemsidan, har hamnat i stormens öga efter ett smart drag av Malmös socialdemokratiske kommunalråd Ilmar Reepalu. Reepalu och Malmös politiska majoritet utnyttjar nu de ensamkommande i ett försök att splittra Skånemoderaterna, trakassera regeringen och forcera fram lagstiftning . När nu migrationsminister Tobias Billström varnar för att hela systemet håller på att falla sönder är frågan om timmen inte är slagen för Vellinge men även Sveriges alla andra kommuner som vägrat teckna avtal med migrationsverket. 187 kommuner har inget avtal i dagsläget. Lagstiftning och tvingande regler för kommunerna är ett överhängande hot. Den kommunala självstyrelsen riskerar att urholkas än mer. Billström har för övrigt fullt upp med ”damage control” och i dagens SvD hittar vi en debattartikel där alliansen lovar att det migrationspolitiska arbetet med att öppna ännu fler vägar in till Sverige kommer att fortsätta. Det svenska invandringspolitiska haveriet får allt värre kortsiktiga men även långsiktiga följdverkningar.

Nu meddelas att även partisekreteraren Per Schlingmann, den trendkänsligaste av de trendkänsliga,Göran Holm läxat upp Vellinges kommunstyrelseordförande Lars-Ingvar Ljungman och även kritiserat honom i ett brev till moderata kommunpolitiker runt om i landet. Vad Göran Holm, Vellinges legendariska galjonsfigur och fortfarande kommunfullmäktiges ordförande anser om kalabaliken känner jag inte till men det är kanske inte så svårt att föreställa sig. Holm och Vellingemoderaterna har fått hållas genom åren så länge rösterna levererats och uppmärksamheten kring den i förhållande till moderpartiet aparta inställningen i invandringsfrågor inte fått alltför besvärande uppmärksamhet på riksplanet. Själv retade Holm gallfeber på mig i samband med 2006-års valvaka där han inte höll sig för god för att undslippa sig följande vämjeliga konstaterande om Sverigedemokraterna, saxat ur sydsvenskan: ”Det är ju för väl att vi inte får in såna löss här”. Holms partivän Bengt Hansson, även han tung kommunpolitiker kommenterade SD:s framgångar i Landskrona med att ”Det är väl inte så konstigt. Med alla jävla invandrare som finns där”. Då han konfronteras med journalisten som uppmärksammat uttalandet försvarar han sig med följande smått roande replik : ”Du ska inte tro att jag, som är en av de mest ljusblåa i vår kommun, har något emot invandring”. Moderat hyckleri på en imponerande nivå!

Den absolut allvarligaste konsekvensen av denna historia riskerar att drabba det redan så urgröpta kommunala självstyret. Den kommunala folkviljan väger mycket lätt i förhållande till den lagstiftande riksdagsmajoritetens. Den konstitutionella regleringen i Sverige formas av ett ideal som närmast kan beskrivas som proceduriellt normerande vilket i praktiken innebär en kontinuerlig politisering av självstyrelsefrågan. En materiell eller substantiell normering där befogenheterna mellan stat och kommun regleras på ett tydligare sätt i grundlagen vore att föredra och skulle medföra en demokratisk revitalisering av de så viktiga kommunala självbestämmanderätten som numera tyvärr mest är ett spel för gallerierna.

Annonser
Explore posts in the same categories: Invandring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: