Nord Streams Stasikontakter

iStasi

Igår lämnade Nord Stream AG in sitt slutgiltiga svar på remissinstansernas synpunkter om den kontroversiella gasledningen till näringsdepartementet. Bolaget håller fast vid den tidigare föreslagna sträckningen intill ett Gotland helt utan svensk militär närvaro och därmed i praktiken helt försvarslöst. Nord Streams chefslobbyist i Sverige ”Seniorrådgivaren” Lars O Grönstedt, tillika f.d. verkställande direktör i Handelsbanken säger till Sveriges Radio att han är övertygad om att tillstånden kommer att komma. Grönstedt är känd för att ”brinna för Ryssland”. Då pengar knappast utgör någon drivkraft i Grönstedts agerande ligger det nära till hands, inte minst med tanke på vissa av hans tidigare uttalanden att placera den tidigare bankdirektören i facket ”nyttiga idioter”. Det finns all anledning att misströsta. 75 miljarders projektet vilket riskerar att fördyras är politiskt och kommersiellt högprioriterat som en del i en mycket ambitiös långsiktig rysk energistrategi med långtgående säkerhetspolitiska implikationer för Sverige och Europa. Storpolitik på högsta nivå alltså. Det svenska tillståndet torde komma till hösten, om inte då, kort därefter. Den politiska pressen på den svenska regeringen är betydande, konsekvenserna av ett nej svårbedömda men potentiellt allvarliga. Tyskland är för övrigt Sveriges största handelspartner. Huruvida det tyska regimskiftet eventuellt kan innebär någon förändring i den tyska hållningen till energiprojektet är okänt men det förefaller mig osannolikt.

Den förträfflige ekonomijournalisten Olle Rossander har beskrivit företagets och de svenska lobbyisternas förehavanden genom en intressant artikel i liberala idétidskriften Neo. Bland många tunga svenska Nord Stream-lobbyister med bakgrund i våra två största politiska partier kan nämnas Ulrika ”pansartaxen” Schenström, nyligen avpolletterad statssekreterare och nära vän till statsminister Reinfeldt. Nord Stream vars huvudägare Gazprom hyser en målsättning att bli världens största energibolag har strött pengar omkring sig på Gotland med blandat resultat. För en vecka sedan gjorde dock yrkesfiskarna en helomvändning. Från att ha varit hårdföra motståndare till gasledningen har kritiken nu tystnat helt. Priset? 20 miljoner till yrkesfiskarna med löfte om mer. Växelpengar för Nordstream. ”Nej köpta har vi inte blivit, det här handlar snarare om ett slags kompensation” säger en högt uppsatt representant för organisationen.

Vd:n för Nord Stream heter Matthias Warnig och ingår i ett nätverk av ytterst begåvade företagsledare, lobbyister och andra yrkesmänniskor anställda av den ryska energijätten Gazprom, Nord Stream eller något av dess otaliga dotterbolag utspridda över hela Europa. Förvånansvärt ofta har dessa en bakgrund i den tidigare östtyska säkerhetstjänsten Stasi eller nuvarande och tidigare ryska och sovjetiska underrättelseväsen. Spioner med andra ord. Warnigs karriär inom Stasi började redan 1974 och fortsatte ända tills muren föll. Warnig fick under sin tid i Stasi emota otaliga förtjänsttecken, General Erich Mielke chef för den ökända spionorganisationen 1957-1989 utdelade hela 9 guldmedaljer till Warnig så sent som 1989. Warnig är tveklöst en mycket begåvad och mångsidig herre. Till specialiteterna hörde avancerat industrispionage. Förutom att ha gjort en lysande bankkarriär är han mest känd för att ha ett mycket nära förhållande till den tidigare ryske presidenten Vladimir Putin. Enligt uppgift skulle vänskapen ha inletts under Putins tid som KGB-officer i DDR men detta förnekas av naturliga skäl av Warnig som påstår att han träffade Putin för första gången år 1991. Wall Street Journal och andra källor hävdar dock att dessa herrar utgjorde ett effektivt par i sina försök att undergräva den Västtyska demokratin under 80-talet.

Nord Streams kändaste lobbyist råkar dessutom vara styrelseordförande i företaget och tidigare tysk statsminister och socialdemokrat. Gerhard Schröder, mannen som är känd för att ”konsekvent befinna sig på fel sida av historien” och nyligen utsågs till den minst populäre statsministern i tysk efterkrigshistoria i en stor omröstning där han slutade sist med 1% av de angivna rösterna. Även Schröder är en stor beundrare och nära vän till president Putin. Att delar av det svenska  etablissemanget av olika skäl vänslas med auktoritära och totalitära intressen är inget nytt. Statsminister Ingvar Carlsson lät meddela i ett brev till förbundet Sverige-DDR:s ordförande biskop Lars Carlzon daterat 21-2-1989 att: ”Under mitt besök i DDR hade jag goda möjligheter att diskutera förbindelserna mellan Sverige och DDR. Det är mycket tillfredsställande att konstatera att det finns en stark vilja i de båda länderna dels att vidareutveckla de förbindelser som redan idag spänner över ett vitt fält, dels i en anda av uppriktighet söka lösningar på de problem som trots allt fortfarande existerar. — Det är min förhoppning att mitt nyligen avslutade besök i grannlandet DDR bidragit till att skapa förutsättningar för ett ytterligare närmande mellan länderna.” Socialdemokratin hade påfallande ofta svårt för att ens upprätthålla den s.k. kålsuparteorin där USA och Sovjetunionen med satellitstater beskrevs som lika goda kålsupare och Sverige stod för den tredje vägen, en liten stat, men en moralisk stormakt. Ordförande för den viktigaste östtyska propagandaorganisationen i Sverige innan biskop Carlzon tog över 1987, den tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten och skolbyråkraten Stellan Arvidsson. Han var även aktiv inom ett antal sovjetiska frontorganisationer och ansågs av Stasi som dess mest betydande svenska inflytelseagent och medlöpare.

Annonser
Explore posts in the same categories: Säkerhets- och försvarspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: