Litteraturtipset

Följande recension knåpade jag ihop i vintras och sände in men den verkar ha försvunnit i någon låda eller kanske föll den inte redaktören på läppen. Hur som helst, den publiceras nu istället på denna hemsida till de fåtaliga läsarnas förnöjelse eller misshag. Några tankar om den högaktuella och i högsta grad bekymmersamma gasledningen Nord Stream  blir förmodligen till ett kommande blogginlägg.

Boktipset:

Immigration And The American Future by Chilton Williamson: Book Cover

Immigration and the American Future
Red. Chilton Williamson, Jr
Förlag: Chronicles Press

Kvalitetslitteratur på svenska ur ett invandringskritiskt perspektiv hittar man alltför sällan på den inhemska bokmarknaden. Näthandelns genombrott innebär lyckligtvis att det finns ett antal alldeles utmärkta och relevanta alster på engelska. I fjorton kapitel diskuterar och avfärdar författarna till denna antologi de vanligaste missförstånden och myterna i amerikansk invandringsdebatt, förövrigt ofta desamma som ständigt återkommer här hemma.
Boken tar sin utgångspunkt i nationen som grundad i en kultur med rötterna i de brittiska öarna och Nordeuropa vilket återspeglas i den ursprungliga konstitutionen, för att sedan visa på den destruktiva inverkan som en kombination av mångkulturalism och 1965 års immigrationslagstiftning haft på det amerikanska samhället.

Det finns många beröringspunkter med situationen i Sverige även om den historiska utvecklingen av olika skäl naturligtvis skiljer sig från vår egen. De omvälvande och i de flesta avseenden negativa kulturella, sociala och ekonomiska följderna av massinvandringen till USA de senaste fyrtio åren gör att det inte är orimligt att tala om kulturellt självmord i vissa av de mest utsatta delstaterna. Den massiva latinamerikanska och framförallt mexikanska invandringen av oftast lågutbildade människor har få om några positiva följder för den inhemska befolkningen, kanske närmare femton miljoner illegala mexikaner gör inte situationen lättare.

Till de i mitt tycke intressantaste avsnitten hör en längre intervju med den eminente Kuba födde Harvardekonomen George Borjas. Få ifrågasätter Borjas forskning där han visar på den ytterst marginella effekt invandringen haft på den amerikanska tillväxten men den ibland dramatiska negativa effekt den haft på bl.a. löneutvecklingen hos den inhemska arbetarbefolkningen. Till vinnarna hör företag inom vissa arbetsintensiva låglönebranscher. Borjas förespråkar en begränsad invandring av högutbildade direkt anställningsbara individer.

Delar av det amerikanska utbildningsväsendet liksom socialförsäkringssystem och infrastruktur brottas med omfattande problem. Statistikern Edwin Rubenstein visar övertygande på hur den demografiska utvecklingen kopplad till massinvandringen håller på att förändra USA till oigenkännlighet men också hur den snabbt förvärrar en redan krisartad situation på många områden. Rubensteins siffror är smått sensationella. De etniska skillnaderna bland invandrarna men även deras infödda barn ifråga om utbildningsnivå, skattekraft, kriminalitet och utnyttjande av offentliga tjänster och förmåner är milt sagt häpnadsväckande.

Slutligen måste jag nämna Dr Thomas Flemings fascinerande men skrämmande historiska skildring av Mexico, dess kultur, politik, värderingar och en måhända oundviklig återerövring av ett traditionellt Amerika där nationella symboler, kultur och identitet utmanas i de flesta sammanhang. Författarens bidrag är en närmast dystopisk betraktelse där motpolerna inte består av konflikt eller assimilation utan av konflikt och amalgamation, så stark är den kulturella och demografiska utmaningen.

Rekommenderas.

Annonser
Explore posts in the same categories: Invandring

One Comment på “Litteraturtipset”

  1. Tommy Hansson Says:

    Intressant recension, Krister!

    Faktum är att jag rätt nyligen fått den översänd av min företrädare som SDK-redaktör, Richard Jomshof. Den har inte fått plats ännu, men till # 84 – som kommer efter nästkommande nummer – ska vi försöka få med den!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: