S-Class Ulla

Arbetararistokratin förnekar sig inte vare sig  i gamla Svedala eller bland systerpartierna utomlands. Denna gång är det den tyske hälsoministern Ulla Schmidt (SPD) som är ute och roar sig på skattebetalarnas bekostnad. Schmidt, numera mer känd som S-Class Ulla efter bilen hon uppenbarligen har väldigt svårt för att vara utan, oavsett var damen ifråga befinner sig. Den gode S-pampen tog först flyget till Spanien och semesterorten Alicante men skickade för säkerhets skull ner en Mercedeslimousin med privatchaufför till nämnda ort för att möta upp på ett anständigt sätt, som sig bör när en högt uppsatt socialdemokrat är på semester. Tur & returresan inklusive saftig övertid för chauffören debiteras skattebetalarkollektivet.  Det hela avslöjades då lyxåket oturligt nog råkade hamna i händerna på biltjuvar.

Hela historien har väckt berättigad ilska och uppmärksamhet bland allmänhet och media. Utfallet och konsekvenserna rent politiskt riskerar att försätta de tyska socialdemokraterna i ett prekärt läge inför valet till förbundsdagen i september. Vissa opinionssiffror i skandalens följd visar på siffror som för socialdemokratins del snabbt närmar sig det usla EU-valresultatet på 20.8%. Incidenten följer på ett antal taktiska misstag och personstrider som försvagat den tyska socialdemokratin som för inte så länge sedan hyste vissa förhoppningar om en egen vänstermajoritet nästa mandatperiod. Ett planerat men numera havererat samarbete med det tidigare kommunistpartiet Die Linke väckte starkt internt motstånd bland gråsossar och andra mer sansade partirepresentanter men orsakade partiet stor skada. schmidt-mash Här hemma skäms inte socialdemokraterna för att samarbeta med den parlamentariska extremvänstern. Vi väntar med spänning på vilken ministerpost Lars Ohly erbjuds ifall olyckan är framme 2010, spekulationerna lär tillta ju närmare valdagen kommer.

Skulle den tyska borgerligheten få egen majoritet efter förbundsvalet vilket är långt ifrån säkert, en fortsatt ”stor koalition” mellan S och CDU/CSU är fortfarande stalltipset, innebär det att EU:s fyra folkrikaste och mäktigaste länder samtliga styrs av centerhöger-regeringar. Detta förutsätter förstås ett förväntat regimskifte även i Storbritannien. Socialdemokratin är allvarligt skakad och splittrad i Frankrike och Storbritannien, i Italien är den demokratiska vänstern strukturellt försvagad. Frågan är om den tyska socialdemokratin förmår återhämta sig. Manfred Guellner, inflytelserik socialdemokratisk politisk opinionsguru och politisk bedömare är pessimistisk. Enligt Guellner är den socialdemokratiska svackan inte tillfällig utan av mer långsiktig karaktär. Bristen på unga talanger och karismatiska personligheter är skriande.

Annonser
Explore posts in the same categories: Socialdemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: