EMU och EU i djup kris

Följande debattinlägg publicerades i Borås Tidning (BT) den 9-3-2009 eu-no

Nu varnar internationella bedömare för att den allt djupare recessionen riskerar övergå i en depression! Finanskrisen har med full kraft drabbat även realekonomin. Delar av svenskt näringsliv och den livsviktiga exportindustrin kämpar för sin överlevnad. En flytande växelkurs innebär nu sammantaget en fördel för svensk ekonomi även då man beaktar ökade importpriser och andra relevanta faktorer. I stället för löneflexibilitet fungerar kronförsvagningen som en stötdämpare i en extremt allvarlig ekonomisk situation. En självständig svensk Riksbank vars stabiliseringspolitik främst utgår från ett nationellt perspektiv, till skillnad från den Europeiska centralbankens, är ytterligare en fördel med att stå utanför ett krackelerande valutasamarbete.

Ett av huvudargumenten för att gå med i den europeiska valutaunionen EMU var att den relativt snabbt skulle leda till en långtgående utjämning mellan medlemsländernas ekonomier. De experter som varnade för att EMU utgjorde ett långt ifrån optimalt valutaområde och var illa rustat för att bemöta en utdragen lågkonjunktur får nu tyvärr se sina farhågor besannade. Flera av de gamla medlemsländerna riskerar en statsfinansiell härdsmälta (!).Tysklands kraftiga produktivitetshöjningar och stora handelsöverskott står i stark kontrast till Grekland, Portugal, Spanien och Italien som kämpar med både budgetunderskott, handelsunderskott, en stor statsskuld, ifrågasatt kreditvärdighet samt en sedan länge vikande konkurrenskraft. Istället för konvergens (utjämning) har vi fått ökade ekonomiska skillnader inom euroområdet. En uppluckring av stabilitetspakten med få sanktionsmöjligheter har förvärrat utvecklingen. EMU har inneburit ett skydd för flera av medlemsländerna från att vidta nödvändiga strukturella reformer. Priset får skattebetalarna i de ekonomiskt och politiskt mer ansvarsfulla länderna betala, och det inkluderar Sverige. Tillståndet i de flesta tidigare öststatsländerna, flera med EMU-ambitioner är katastrofalt, konsekvenserna kan bli vittgående.

Om utvecklingen i sin förlängning paradoxalt nog leder till en ytterligare fördjupning av det monetära samarbetet, inledningsvis genom att Frankfurt och Bryssel tar över ansvaret för statsfinanserna i de länder som drabbas av eller hotas av en finansiell härdsmälta, eller om den monetära unionen rentav riskerar ett haveri återstår att se. Krisen för EMU innebär även en kris för EU. Den av svenska EU-aktivister så hyllade ”starka” euron är en belastning då EMU-området förväntas ha en negativ tillväxt på ca 3% under 2009.
Att delar av alliansen och socialdemokratin i det här läget propagerar för ett snart svenskt EMU-inträde och dessutom utmålar valutasamarbetet som en  framgångssaga får väl tillskrivas det drag av utopism som ofta karaktäriserar den starkt EU-troende. Alliansen har sedan länge marginaliserat sina egna EU-skeptiker och socialdemokratins försök att framställa sig som EU-kritiskt är inte seriöst med tanke på att man för det mesta anpassar sig till den egna partigruppens PES EU-vänliga linje i Europaparlamentet.

I ett EU med små möjligheter till ansvarsutkrävande, bristande kontrollmekanismer, obefintlig delaktighet och otillräcklig insyn och öppenhet är den svenska självständigheten nu närmast att betrakta som en illusion och legitimiteten i det pågående europeiska superstatsbygget kan allvarligt ifrågasättas. EU:s nya grundlag innebär det slutgiltiga grundskottet för Sverige som nationalstat. Sverigedemokraterna går till val med ett klart och tydligt krav på ett utträde ur en federalistisk, övernationell och odemokratisk europeisk union.

Krister Maconi (SD) Kandiderar till Europaparlamentet


Har du bästa bolåneräntan? Privatekonomi

Annonser
Explore posts in the same categories: EMU

2 kommentarer på “EMU och EU i djup kris”

 1. Tommy Hansson Says:

  Välfunnet inlägg, Krister!

  Jag har personligen gått hela vägen från att ha varit övertygad EU-anhängare till att bli i tur och ordning skeptisk EU-anhängare, EMU-motståndare samt moderat (ej i partihänseende!)EU-motståndare. Är dock osäker på om jag tycker Sverige bör lämna EU – det kanske blir nästa steg i min utveckling i denna fråga!

  En annan sak. Jag har en wordpress-blogg liknande din. Hur gör man för att få text i högerspalten samt att få in bilder i anslutning till texten (tänk på att jag är teknisk idiot!)?

 2. kristermaconi Says:

  Tack Tommy! EU står inför stora utmaningar. Valutaunionen knakar i fogarna. Osäkerheten om den framtida utvecklingen i samband med recessionen och en tyvärr inte alls osannolik depression är stor. Själv ser jag konturerna av ett antal länder, Storbritannien, Schweiz, Norge m.fl, förhoppningsvis också Sverige som samarbetar inom EFTA eller via bilaterala avtal med ett kontinentalt kärn-EU. När sikten småningom klarnar, får vi se vilka konsekvenser krisen fått för EU och Sverige. Ett medlemskap i en federal union av den karaktär och det slag vi ser nu är helt enkelt oförenligt med nationell självständighet.

  Mvh KM


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: