Undersökande journalistik-i propagandans tjänst

I morse väcktes jag av nyheten att Expressen, den ena delen av slaskpressens tvenne missfoster gjort ett ”avslöjande”. Jag kvävde en gäspning,  gjorde iordning en kopp kaffe medan datorn surrade igång. Förväntningarna var inte alltför högt ställda och efter en snabbläsning där de bägge huvudrollsinnehavarna visade sig vara den kreative och drivande SDU-ordföranden Erik Almqvist och den andre en frilansande tösabit ute på äventyr i österled. Efter att ha sett en bild på den vilt fabulerande journalisten/praktikanten slog det mig att den här ”damen” har jag sett förut. Efter en halv kopp java föll poletten ner. Det var ju SDU-representanten som med ett sådant oskuldsfullt leende på läpparna inledde en konversation med undertecknad vid en anspråkslös men trevlig julmiddag i Stockholm härförleden. Efter en inledande fråga om vad jag hade för uppfattning om invandringen tappade dock denna göteborgska Mata Hari in spe snabbt intresset för min utläggning om den öppna svenskheten och kommunistiska eller nationalsocialistiska folkmord. Så här i efterhand kan det ju knappast ha varit lämpligt underlag för ett skandalreportage, dessutom verkade karlsloken ha invandrarbakgrund, ett konstigt efternamn hade han också! Inte konstigt att fröken Stenman, vid tillfället säkerligen utrustad med diverse dolda mikrofoner, videokameror m.m  snabbt lät blicken glida ut över församlingen i jakt på potentiella offer.

Man kan ta sig för pannan och skratta åt den här typen av amatörspioner om inte kontexten vore av det allvarligare slaget. Här skaffar sig en ung frilansjournalist med falsk identitet ett medlemskap och förtroendeuppdrag i ett politiskt parti med riksdagsambitioner på uppdrag av Sveriges Radio! Delar av statsmakten och etablissemanget känner inga hämningar eller gränser för att med metoder värdiga en halvdiktatur hindra eller sätta käppar i hjulet för vad man uppfattar som en politisk uppkomling och utmanare. Kampanjjournalistiken är ständigt närvarande, hetsen samt de ojusta metoderna torde eskalera fram till valdagen 2010. Sverigedemokraterna skall krossas, till snart sagt varje pris.

Ge korrekta nyheter, massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.                                                                                                                                                                                        Var generös med bemötanden.                                                                                                                                                                      Respektera den personliga integriteten.

Ett kort utdrag ur några av portalparagraferna i Etiska regler för press, radio och TV.                                                                                                                                                                                                                                               is-spiesDet medieetiska ansvarssystemet  är knappast något som står högt i kurs hos SR:s Kaliber, P1:s program för ”underhållande” journalistik. Vad värre är, de utgör snarare regel än undantag i dagens Sverige!

Annonser
Explore posts in the same categories: Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: